Het passen van een motorhelm

Ben jij toe aan een nieuwe motorhelm of ga je voor de eerste keer een motorhelm kopen? Dit is best een investering en je wil natuurlijk dat je motorhelm goed zit en je goed beschermt. Er zijn dan ook een aantal factoren waar je op moet letten als je een motorhelm gaat passen.

Een goed passende helm

Net als je motorkleding is het van groot belang dat je motorhelm goed past. Je helm beschermt namelijk een heel belangrijk deel van je lichaam bij een eventueel ongeval. Als je helm niet goed aansluit op je nek en hoofd, kan er onnodig letsel ontstaan als er iets gebeurt. Alle merken motorhelmen hebben een andere pasvorm, hierdoor kunnen maten afwijken per type en merk motorhelm.

Het bepalen van je maat

Voor een motorhelm is het dus heel belangrijk om te zorgen dat je de juiste maat hebt. Laat daarom bij een gespecialiseerde winkel de maat bepalen die jij moet hebben voor je motorhelm. Je kan dit ook zelf doen door de omtrek van je hoofd op te meten iets boven je wenkbrauwen. Let hier dan dus wel op het feit dat maten kunnen afwijken per merk.

Hoe voelt het?

Het is belangrijk dat een helm niet knelt en comfortabel zit. Als het een van de eerste keren is dat je een helm draagt, kan het zijn dat je even moet wennen aan het dragen van een helm. Je kan een aantal testjes doen om te testen of je helm goed zit. Beweeg de helm bijvoorbeeld van voor naar achter en omhoog en omlaag, als de helm niet meer dan een paar centimeter beweegt dan zit de helm goed.